Baskı nedir diye sorduğumuzda, hazırlanan bir görselin herhangi bir baskı materyalinin üzerine bazı yöntemlerle renkli ve renksiz olarak işlenmesidir. Bu yöntemleri dijital ve ofset baskı oalrak ayırabiliriz. Yöntemlerin kendi aralarında adet bazında ve baskı hızı olarak ayrılır. Bu nedenle işin muhteviyatına en uygun baskı tekniğinin seçilmesi önemlidir.


Dijital Baskı / Hızlı ve Özgün Tasarım

Dijital baskıda, bilgisayar ortamında tasarım yapılan görselin el değmeden baskısı yapılır. Dijital baskı, adedi az olan işlerde kârlı olan bir baskı sistemidir. Uygun formatta hazırlanan (PDF,EPS,AI,CDR) görsel baskı için direkt olarak dijital baskı makinesine aktarılır.


Nasıl Çalışır?

Bilgisayar ortamında yer alan bir dosyanın baskı kalıbı olmadan görüntüyü işleyebilen büyük baskı makineleri ile basımı yapılır. Düşük adetli işlerde hem zaman, hem iş gücü hem de birim maliyeti daha az olduğundan tasarruf sağlar. Dijital ortamda verileri oluşturmak, güncellemek ya da değiştirmek çok kolaydır. Dijital baskıda kalıp kullanılmadığı için hem tasarımcı, hem de müşteri nasıl isterse o şekilde baskı ürününü tasarlayabilir. Veriler üzerinde istenildiği gibi oynama/düzenleme de yapılabilmektedir. Tasarımlar elektronik ortamlarda kolayca arşivlenir ve uzun zaman geçse de tekrar kullanılabilir.


Ofset Baskı / Daha Az Maliyet – Çoklu

İngilizcedeki kullanılan “Off-Set” kelimesinden Türkçeye aktarılmıştır ve belirli gramaja kadar kağıt ve kağıt benzeri materyal üzerine baskı yapılmasıdır.  El işçiliği ile hazırlanan ya da fabrika üretimi kalıplar kullanılır. Aynı anda çoklu ürün baskıları yapılabilir. 


Nasıl Çalışır?

Basılmak istenen önce plakalara ve daha sonra plakalardan lastik bir battaniyeye aktarılır. Ardından mürekkeplenen battaniyeler görüntüyü kağıda aktarır. Daha küçük miktarlar için daha maliyetlidir ve basım dijital baskıya göre daha fazla zaman alır. Büyük miktarlar düşük maliyetle basılabilir. Ne kadar çok basarsanız, parça başına fiyat o kadar ucuz olur.

 

Dijital ve Ofset Baskı

Dijital baskıda baskı kalıbı plakası gerekli değildir ve doğrudan baskıya aktarılırken, ofset baskıda baskı plakaları gereklidir. Ofset baskı çok sayıda olan baskılar için daha az maliyetli iken, dijital baskı az sayıda basımlar için daha az maliyetlidir. Dijital baskı basımı daha hızlı yaparken, ofset baskı daha yavaş gerçekleştirir. Dijital baskı tasarım üzerinde yapılacak değişiklikler için daha esnektir. Hangi baskı türünü seçeceğiniz bastırmak istediğiniz ürün için adet ve zamana göre değişir. Örneğin etiket bastırmak istiyorsunuz ve bunun için kısıtlı zamanınız var. İşte bu durumda ofset baskı yerine dijital baskı kullanmak size zaman anlamında ciddi anlamda avantaj sağlayacaktır. Ancak dijital baskıda basım adedi arttıkça maliyetlerin de ofset baskıya kıyasla artacağını unutmamalısınız.